תפריט
בלוגינג

חושבת לפתוח בלוג? 10 מושגים בסיסיים שיעזרו לך להתחיל

הבהרה: חלק מהלינקים בפוסט זה הם חלק משיווק שותפים ואקבל עמלה עבור רכישות דרכם.

אז החלטת לפתוח בלוג ולצלול לעולם הבלוגינג. ההתרגשות בשיאה, מיליון רעיונות עפים באוויר, הראש שלך מתפוצץ מהשראה ואת רק מחכה ליישם את הכל על הפינה האינטרנטית שתהיה שלך. את מפשילה שרוולים, קוראת אינספור פוסטים וכתבות, טיפים והמלצות, שומרת רעיונות והשראות, מסמנת לעצמך מה חייב לזכור ומה לגמרי אסור לשכוח ומחכה כבר להתחיל.

את מחכה ומחכה, ומחכה. ומחכה.

איכשהו ההתרגשות מתחילה להתערבב עם תחושות לחץ ובלבול. את קוראת על מושגים שנשמעים לך כמו סינית, טובעת בין עומס המידע שיש ברחבי הרשת, מתקשה להבין מה חשוב ומה לא, ובעיקר מתמודדת עם השאלה – מאיפה מתחילים?!

אז יכול להיות שהתחלת לקרוא וללמוד, או אפילו ליישם ולפתוח בלוג משלך – אבל כל המושגים והנושאים הטכניים לא יושבים לך מאה אחוז. בפוסט הזה אני רוצה לפשט עבורך כמה שאפשר את המושגים הבסיסיים בפתיחת בלוג וניהול שלו, מושגים שיכולים להיראות מאיימים למי שרק חושבת על לפתוח בלוג ונכנסת לעולם הבלוגינג.
אחרי הכל, כדי להתחיל ליישם ולפתוח בלוג, את קודם כל צריכה להבין על מה מדובר 😊

בלוגינג - 10 מושגים בסיסיים לבלוגרית המתחילה

1. דומיין

הדבר הראשון שצריך לעשות כשרוצים לפתוח בלוג הוא לרכוש דומיין. דומיין הוא כתובת האתר (URL), הוא השם הייחודי שמבדל את האתר שלך משאר האתרים ברחבי האינטרנט. הדומיין מתחיל באותיות www לאחריו מגיע שם הדומיין שאותו בחרת ולבסוף סיומת. הסיומת יכולה להיות גלובלית כמו סיומת com או מקומית כמו למשל סיומת ישראלית co.il.
אפשר לחשוב על הדומיין ככרטיס הביקור של הבלוג שלך, ולכן רצוי שהוא יבטא את השם שבחרת לבלוג או שם אחר שתרצי להיות מזוהה איתו. 

פלטפורמות שונות לבניית אתרים יציעו לך לבנות אתר בחינם אבל שימי לב – הן תמיד יצרפו לשם הדומיין שלך גם סיומת כלשהי כמו למשל wordpress.com או wix.com – סיומת כזאת מעידה שהאתר אינו עצמאי והיא נחשבת לפחות טובה מבחינת קידום האתר ובכלל. לכן כשאת באה לפתוח בלוג אני קודם כל ממליצה לך לרשום דומיין עצמאי על שמך כבר מההתחלה. זה הבית של הבלוג שלך, ואת רוצה שהוא יהיה שלך ורק שלך.

מאחר ויש מיליוני ומאות מיליוני אתרים ברחבי האינטרנט מספר זהה של דומיינים תפוס גם כן. לכן אם יש לך רעיון לשם לבלוג ולאופן שבו ייקרא הדומיין שלו כדאי לבדוק מבעוד מועד אם הוא פנוי. תוכלי לבדוק זאת כאן:

LIGHT5ldpi

אקלקטיפ: מאחר וזה לא משנה אם סיומת הדומיין שלך היא גלובלית ואת מנהלת את האתר בישראל, אבל זה כן משנה אם הסיומת היא ישראלית ואת מנהלת את האתר בתפוצה גלובלית – אני ממליצה מלכתחילה לרכוש דומיין עם סיומת גלובלית.

אני רכשתי את הדומיין שלי ביחד עם חבילת האחסון והתקנה של וורדפרס ביחד דרך בלוהוסט.

2. שטח אחסון

כמו שהפלאפון או המחשב שלנו צריכים שטח אחסון, כך גם האתר שלנו. כל הקבצים והתכנים שאנחנו מעלים אליו נשמרים בשטח שאותו מנהלת חברת האחסון ונשארים בטוחים שם. כשמדובר באתר קטן או בבלוג אפשר לגמרי להסתפק בתוכנית הבסיסית והזולה ביותר שחברת האחסון מציעה כי השטח הדרוש לו אינו גדול מאוד. במידה והאתר גדל ומתרחב אין שום בעיה להרחיב את שטח האחסון מאוחר יותר.

3. חברת אחסון

חברת אחסון היא חברה שמספקת ללקוח את התשתית (הפיזית והטכנית) הדרושות לניהול האתר שלו. חברת האחסון בעצם חוסכת לנו התעסקות עם המון מושגים מורכבים מעולמות תוכן שאנחנו בכלל לא צריכות להתעסק בהם. היא שומרת בשבילנו על כל הקבצים החשובים ודואגת לתפעול התקין של האתר מאחורי הקלעים.

חברת האחסון יכולה גם לסייע בפתרון בעיות שקשורות לאתר כמו תקלות טכניות, גיבוי תכנים ועוד. לכן חשוב למצוא חברה אמינה שמספקת שירות לקוחות איכותי.

LIGHT5ldpi

אקלקטיפ: אני ממליצה בחום על חברת בלוהוסט שדרכה ניתן לרכוש דומיין, שטח אחסון וגם להתקין וורדפרס בקליק אחד. שירות הלקוחות שלהם מדהים והם עזרו לי בכל בעיה שאי פעם הייתה לי עם הבלוג בצורה אדיבה ומקצועית. אני משתמשת בחבילת האחסון הבסיסית (Shared) בעלות של $3.95 לחודש, בין המחירים הזולים בשוק, ואני מרוצה מאוד. מה גם שבלוהוסט מעניקה דומיין חינם לשנה – בהחלט משתלם.

4. WordPress (וורדפרס)

מערכת ניהול התוכן הפופולרית ביותר בעולם לאתרים גדולים וקטנים. וורדפרס היא מערכת פתוחה. זה אומר שאפשר להתקין עליה תוכנות נוספות, לשנות את העיצובים שלה כמה שרוצים ואיך שרוצים ואפילו לשנות קודים וחלקי תכנות. וורדפרס בבסיסה היא מערכת חינמית אבל האפשרויות שלה מאוד מוגבלות בגרסה הזאת, לכן כדאי לבחור בשם דומיין עצמאי (כזה שלא מסתיים בסיומת החינמית של wordpress) ובחברת אחסון שכוללת כבר התקנה של וורדפרס.

למעשה כל ניהול האתר מא' ועד ת' מתנהל דרך ובתוך הפאנל של וורדפרס. כאשר תתקיני את וורדפרס יופיע לך אייקון של לוח מחוונים בסרגל העליון של האתר. זה "מאחורי הקלעים" של האתר ושם את מנהלת את הבלוג – כותבת פוסטים, יוצרת קטגוריות, משנה את התבנית, מתקינה תוספים ועוד.

LIGHT5ldpi

אקלקטיפ: גם כאן אני ממליצה שוב על בלוהוסט. מעבר לכך שהיא חברת אחסון מעולה, בלוהוסט עובדת בתיאום מלא עם וורדפרס ויש להן ממשק משותף מה שהופך את התהליך לקל ונגיש הרבה יותר. וורדפרס עצמה ממליצה על בלוהוסט כחברת האחסון המובילה לאתרים שלה. 

5. Wix (וויקס)

בדומה לוורדפרס, גם WIX היא מערכת ניהול תוכן חינמית שניתן לבנות עליה אתרים בקלות ובמהירות. עם זאת, לממשק הנוח והפשוט יותר של Wix שקורץ להרבה אנשים שרק מתחילים את דרכם בבניית אתרים, יש המון חסרונות. Wix היא מערכת פחות דינמית ומגוונת מוורדפרס, היא סובלת מהרבה באגים ואיכויות שיורדת מהרמה של וורדפרס. בנוסף לכל זה, לאתרים הבנויים בוורדפרס יש עדיפות בדירוג החיפוש של גוגל לעומת אתרים הבנויים על Wix.

אם את מתלבטת אם לפתוח בלוג ב- Wix או בוורדפרס – אני חד משמעית ממליצה על וורדפרס. זה אולי יותר מורכב, אבל שווה להשקיע את הלמידה הזאת בשביל בלוג מוצלח שגם נראה טוב וגם בנוי בצורה טובה.

6. תוסף (Plugin)

תוסף הוא סוג של תוכנה שניתן להתקין על גבי מערכת וורדפרס. התוספים מרחיבים את הפעולות שניתן לבצע במסגרת וורדפרס לצרכים שונים. יש מאות מיליוני תוספים שניתן להתקין על וורדפרס והם מה שהופך את המערכת הזו למדהימה אפילו יותר עם מגוון אפשרויות כמעט אינסופי לכל צורך.
למשל, קיימים תוספים לשליחת מיילים ברשימות תפוצה, יש תוספים להגברת אבטחת האתר, ליצירת קולאז' תמונות, לשיפור הדירוג בגוגל ועוד ועוד. אם יש לך בלוג אוכל – תוכלי להתקין תוסף של עיצוב מתכונים, אם יש לך חנות אינטרנטית – תוכלי להתקין תוסף לסליקה ובניית חנות אינטרנטית. 
האפשרויות הן אינסופיות ומה שנחמד לדעת זה שהמון מהתוספים האלו הם חינם לגמרי. 

7. תבנית עיצוב

תבנית (theme) היא ערכת עיצוב בנויה מראש שמקלה ומזרזת מאוד את תהליך בניית הבלוג שלנו. ברחבי הרשת אפשר למצוא מיליוני תבניות שונות בכל הצורות והגדלים ולכל מטרה – חלקן חינמיות וחלקן בתשלום. כל מה שצריך הוא לבחור את התבנית שאת הכי מתחברת אליה ולהתקין אותה על וורדפרס. כמובן שתצטרכי לבצע התאמות עיצוב שונות ולהעלות את כל התכנים לאתר, אבל אין ספק שהתבנית חוסכת תהליך מאוד ארוך של בניית אתר ושימוש בקוד. 
מאחר ותבניות חינמיות הן לרוב פשוטות ואין בהן הרבה פונקציות וכלים, אני ממליצה לרכוש תבנית שעונה על הצרכים שלך ושמתאימה לחזון שלך לבלוג. בבחירת תבנית חשוב לשים לב לפריסת האלמנטים, פונקציות, עדכונים עתידיים, התאמה לצד ימין אם האתר בעברית, רספונסיביות וביקורות של אחרים.

אתרים מומלצים לרכישה או הורדה של תבניות לוורדפרס

Envato – ללא ספק האתר האהוב עליי. מדובר באתר עם המגוון הרחב ביותר לתבניות וורדפרס בכל צורה וכל סגנון שתרצי. אני אישית משתמשת בתבניות של SoloPine – מקצועיות, יפות ומגיעות עם שירות מעולה, אבל תוכלי להתרשם מעוד מיליון תבניות אחרות שהאתר מציע במחירים סופר שווים, וחלק אפילו בחינם.

Etsy – מי לא מכירה את אטסי כאתר שיש בו את כל מה שאפשר לחפש – החל מדברים לעיצוב הבית ומסתבר שגם עד תבניות וורדפרס. באתר אפשר למצוא תבניות וורדפרס נשיות, מתוחכמות וייחודיות. מומלץ לברר באופן אישי עם כל מוכר מה התבנית כוללת. 

Restored 316 – אם את רוצה בלוג נשי, עדין וברמה גבוהה – תדאגי לבדוק את התבניות של Restored 316. מדובר בצוות של נשים שמתכנתות ומעצבות תבניות יפהפיות שמגיעות עם תמיכה מקצועית, והכל אצלן הוא סביב כוח נשי. 💁

Glamour Theme by Restored 316

WP ZOOM – אתר עם מגוון תבניות לכל צורך. התבניות כוללות התאמה לעברית, עובדות עם אלמנטור, יש תמיכה טכנית ועדכוני גרסה שוטפים.

Elegant Themes – החברה מציעה תבנית בשם Divi שכוללת שלל פונקציות מתקדמות עם אפשרות לממשק drag and drop קל ונוח בדומה לאלמנטור. יש התאמה מלאה לעברית, תמיכה טכנית 24/7 ועדכוני גרסה. בנוסף, אם לא מרוצים מהתבנית אפשר לקבל החזר כספי עד 30 יום.

8. התוסף אלמנטור ואלמנטור פרו

אם היתרון הגדול ביותר של wix הוא הממשק הקל שמבוסס על שיטה של drag and drop, וורדפרס משיגה את היתרון הזה בקלות באמצעות תוסף בשם אלמנטור – אחד התוספים הכי פופולריים בעולם, ובצדק.
מדובר בתוסף שיצרה חברה ישראלית, ולכן הוא גם בעברית ומותאם לגמרי לאתרים שבנויים מימין לשמאל. התוסף הזה מאפשר ליצור פוסטים, עמודים ואפילו אתרים שלמים באמצעות ממשק שלא מצריך שום התעסקות עם קוד או תכנות אלא רק גרירה של פונקציות בהתאם לאופן שאנו רוצים למקם אותם. בתחילת דרכי לא השתמשתי באלמנטור והפוסטים שלי נראו ברמה נמוכה מאוד. עם התוסף הזה אפשר להגיע לעיצוב ברמה גבוהה מאוד ואפילו לשפר את דירוג האתר בגוגל באמצעות יצירת מבנה נכון של פוסט. אני ממליצה לך להתקין כבר עכשיו את התוסף דרך לשונית "תוספים" בלוח הבקרה בוורדפרס – החיים שלך הולכים להשתנות 😉

אני השתמשתי בהתחלה בגרסה החינמית של אלמנטור אבל מהר מאוד עברתי לגרסת הפרו במחיר של $50 לשנה שבעיניי שווים כל אגורה. היום אני לא יכולה לחשוב על אפשרות אחרת.
בעזרת אלמנטור פרו אפשר ליצור מגוון טפסי פופ-אפ והרשמה לניוזלטר, אלמנטים אינטראקטיביים כמו סליידים מתחלפים, גלריות מעוצבות, קולאז'ים של תמונות, תפריטי ניווט, חנות אינטרנטית, אחידות בעיצוב הבלוג ובפלטת הצבעים ועוד המון כלים שמשדרגים אותו משמעותית.
בנוסף, אם את מעדיפה שלא להשתמש בתבנית מוכנה מראש אלא לעצב את האתר בעצמך מבלי לדעת קוד, או רק להתבסס על תבנית מוכנה אבל להוסיף לה את הטאץ' האישי שלך – אלמנטור פרו היא האופציה המובילה בשבילך. כך תוכלי לעצב בצורה מהירה אבל עדיין ליצור אתר שאת מתחברת אליו ושמבטא את הטעם האישי שלך ולא נראה כמו המון אתרים אחרים שבנויים על תבנית דומה. עם גרסת הפרו תקבלי גם מתמיכה טכנית מועילה ומקצועית. 

כאן תוכלי להשוות בין הגרסה החינמית לבין גרסת הפרו, אבל אני מבטיחה להעלות בקרוב פוסט עם השוואה מפורטת. 

9. קידום אורגני (SEO)

משמעות המושג SEO הוא אופטימיזציה למנועי חיפוש או "קידום אורגני". מתי בפעם האחרונה ביצעת חיפוש בגוגל וטרחת לגלול יותר מ-5 התוצאות הראשונות, שלא לדבר על לעבור עמוד בתוצאות החיפוש? כנראה שמזמן, אם בכלל. לכן, השאיפה של כל מנהל אתר או בלוג היא להגיע כמה שיותר גבוה בתוצאות החיפוש במנועי החיפוש כדי להגדיל את הטראפיק (כמות הכניסות) לאתר.

איך עושים את זה? SEO מוצלח כולל מגוון רחב מאוד של פעולות שאפשר לבצע כדי לשפר את דירוג האתר במנועי החיפוש, אבל מספיקות מספר פעולות פשוטות שאת לגמרי יכולה לעשות בעצמך כדי לסייע לאלגוריתם של גוגל למצוא את האתר שלך ולשפר את הדירוג שלו. הרבה מהפעולות כדאי ליישם כבר פתיחת הבלוג, אז תדאגי לקרוא את הפוסט שכתבתי על 5 פעולות SEO פשוטות שכדאי לך ליישם בבלוג שלך כבר מהיום ואת הפוסט על מחקר מילות מפתח ולמה הוא חשוב לקידום הבלוג שלך. זה ייתן לך נקודת התחלה מעולה לקידום של הבלוג שלך – לגמרי בחינם. 

LIGHT5ldpi

תוכלי לקבוע איתי פגישה בה נעבור על הפעולות החשובות ביותר ב- SEO + תקבלי דף הנחיות עם סדר פעולות ליישום באתר ובפוסטים שלך כדי לשפר את הדירוג של הבלוג שלך בצורה ניכרת.

10. ניוזלטר (רשימת תפוצה)

ניוזלטר הוא דרך להפיץ תכנים באמצעות מיילים למי שנרשם לרשימת התפוצה של הבלוג. ההרשמה לניוזלטר נעשית באמצעות טפסי הרשמה (על פי חוק אסור לשלוח מיילים לאנשים ללא הסכמתם). הניוזלטר הוא לא שלב הכרחי בבניית בלוג ואפשר להוסיף אותו בשלב יותר מאוחר, אבל אני מאמינה שכדאי להתחיל לבנות את רשימת התפוצה שלך כבר מהרגע הראשון ולא לחכות שהבלוג שלך יתפוס יותר קהל.
את הניוזלטר את יוצרת באמצעות תוכנות חיצוניות לוורדפרס כמו למשל Mailchimp (שבה אני משתמשת), רב מסר, ותוכנות נוספות להפצת מיילים. ניתן לקשר אותן לבלוג שלך וליצור טפסי הרשמה שהנרשמים אליהם יקבלו את המיילים שתפיצי. את זו שיוצרת את תוכן המייל, קובעת מתי הוא יישלח ולמי הוא יישלח. אני אישית משתמשת באלמנטור פרו ומיילצ'ימפ כדי ליצור מספר טפסי הרשמה באתר.

LIGHT5ldpi

אקלקטיפ: גם אם הבלוג שלך עדיין בחיתוליו ועוד אין לך מספיק מבקרים אני ממליצה ליצור טופס הרשמה לניוזלטר. בסיסי ככל שיהיה, כדאי לך להתחיל ולצבור רשימת תפוצה –מה יש לך להפסיד? בעתיד רשימת התפוצה תשמש אותך להפצת מיילים על פוסטים חדשים, המלצות, שירותים, מבצעים וכל נושא אחר שתרצי ליידע את הקוראים שלך לגביו.
כדי למשוך את הקוראים שלך להירשם לרשימת התפוצה תוכלי להציע להם פריביז, דפי הדפסה או הטבה כלשהי. 

לסיכום, אני אשתמש בדוגמה שעוזרת לקבל תמונה ברורה של המרכיבים והמושגים העיקריים הקשורים בבניית בלוג.
נניח והבלוג שאנחנו רוצים לבנות הוא בית 🏡

מה דרוש כדי לפתוח בלוג או - להקים בית

  • אדמהשטח אחסון.
  • כתובת – דומיין.
  • פרויקטור שמתכלל את כל תהליך בניית ותפעול הבית – וורדפרס.
  • קבלנים ופועלים – חברת בניית אתרים / שימוש בתבנית קנויה / אלמנטור פרו.
  • עוזרים שעושים בשבילנו פינישים קטנים לגימור מושלם – תוספים (plugins).
  • לעדכן חברים – ניוזלטר.

בשביל בית אנחנו קודם כל צריכים אדמה – זה תפקידה של חברת האחסון, לספק לנו שטח לבנות עליו את הבית שלנו. השטח שרכשנו נמצא בכתובת מגורים מסוימת – וזה הדומיין, הכתובת של האתר שלנו שאנחנו בחרנו בעצמנו. עד פה יצרנו את כל התשתית של הבית ועכשיו אפשר להתחיל לבנות אותו.

בשביל זה מביאים פרויקטור שמאגד ומתכלל את כל הפעולות שקשורות בבניית הבית – זה וורדפרס. מערכת התוכן שדרכה אנו מנהלים את כל מה שקשור בבלוג שלנו, החל מעיצוב האתר ועד כתיבת ופרסום התוכן.

בנוסף לפרויקטור, אם מעולם לא בנינו בעצמנו בית אנחנו יכולים להביא חברת בנייה. במקרה הזה חברת הבנייה יכולה להיות חברת בניית אתרים אמיתית אלא שהיא מאוד יקרה. לכן עדיף להשתמש בתבנית עיצוב קנויה מראש שנוכל להתקין בעצמנו אם יש לנו קצת אוריינטציה טכנית. מקסימום נוכל להיעזר באיש מקצוע לעבודות פיניש קטנות עד שנגיע למראה המושלם. התבנית הזו יכולה להיות תבנית מוכנה מראש שרכשנו/הורדנו, אנחנו יכולות ליצור אותה לגמרי בעצמנו עם אלמנטור פרו, או להוסיף לה רק טאצ'ים אישיים קטנים.

לכל הפינישים הקטנים, הקישוטים, התוספות והאקסטרות שאנחנו רוצים בבית שלנו נשתמש בתוספים. התוספים "סוגרים לנו את הפינה" עם כלים שרלוונטיים עבורנו לניהול הבלוג שלנו.

בשביל להפיץ את הידיעה על הבית החדש שלנו או אירועים שקורים במסגרתו למעגל אקסקלוסיבי של חברים נשתמש בניוזלטר. מערכת דיוור אלקטרונית ששולחת מיילים למבקרים שנרשמו בטופס ההרשמה לרשימת הדיוור.

וזהו – במספר שלבים פשוטים שנבנים זה על זה בנינו את הבית שלנו! הוא מחכה להתמלא בתוכן, לפגוש אנשים חדשים ולטרוף את העולם!

LIGHT5ldpi

ואם הרעיון לפתוח בלוג לגמרי מאפס בעצמך עדיין מרתיע אותך או שאת מעדיפה להתעסק רק בכתיבת התוכן מבלי לגעת בהיבטים הטכניים – צרי איתי קשר. אוכל לסייע לך בפתיחת בלוג שלב אחר שלב, להדריך על עבודה עם וורדפרס מא' ועד ת' או להקים את האתר בשבילך.

בהצלחה! ♥️

4 תגובות

השאירו תגובה

דילוג לתוכן